Prăjitură de casă cu frișcă și miere de albine

Ingrediente necesare pentru foi:

140 gr de zahar brun, 3 oua
450 gr faina alba
Un pachet mic de unt (1oo gr), 70 gr miere de albine
Un varf de sare si 1 plic de praf de copt

Ingrediente necesare pentru crema:

80 gr zahar pudra
1 fiola esenta de vanilie
850 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Intr-un bol se amesteca foarte bine zaharul cu ouale folosind un tel. Punem o tigaie pe foc iar cand aceasta se incinge punem untul. Dupa 10-15 secunda punem si sarea. Adaugam miere amestecand si punem si praful de copt.

Continuam sa amestecam pana se dizolva si se formeaza o spuma, moment in care vom turna peste compozitia de ou si zhar. Amestecam pana cand se va omogeniza si vom incepe sa adaugam si faina treptat. Cand aceasta se incorporeaza vom obtine un aluat lipicios.

Pe suprafata de lucru punem faina si turnam aluatul presarand si peste el faina, apoi ii vom da forma unui sul. Taiem sulul in doua dupa care impartim fiecare parte in 3 bucati egale.

Utilizam o bucata de hartie de copt pe care asezam prima bucata de aluat si o intindem folosind un sucitor. Folosim un inel detasabil pentru a decupa foaia. Cu ajutorul unui cutit taiem foaia mergand pe conturul inelului. Surplusul de aluat il crestam dupa ce scoatem inelul plasandu l un pic mai departe de cercul de aluat.

Punem aluatul in tava, cu tot cu hartie, si il bagam la cuptor pentru 7 minute la o temperatura de 170 grade.

Dupa ce timpul s-a scurs, scoatem tava si lasam foaia sa se raceasca pe un gratar acoperind-o cu o hartie. Resturile e aluat se pun intr-o farfurie. Repetam procedeul de la prima foaie si pentru celelalte foi lasandu-le la cuptor timp de 7 minute. Dupa ce le-am copt, cladim toate foile una peste punand intre ele foi de hartie.

Incepem sa batem smantana pentru frisca, adaugam zahar pudra cand aceasta este pe jumatate batuta. Turnam esenta de vanilie si continuam sa mixam pentru inca 3-4 secunde.

Inelul detasabil il asezam pe o tava si tapetam cu hartie de copt pe margine. Punem prima foaie si turnam 2 linguri de crema dupa care adaugam cea de-a doua foaie. Distribuim pe toata suprafata un alt strat de crema dupa care acoperim cu urmatoarea foaie.

Repetam procedeul pana vom pune toate foile. Peste ultima foaie distribuim de asemenea crema (atentie sa ramana crema si pentru lateral).

Cu ajutorul unui robot de bucatarie maruntim surplusul de foi, iar o parte din el il vom pune pe crema presand usor, dupa care vom lasa prajitura la frigider pentru 24 ore.

Dupa ce orele s-au scurs putem indeparta marginea detasabila si hartia de copt dupa care folosindu-ne de crema ramasa incepem sa decoram prajitura tapetand cu pesmetul rezultat din foi. (pesmetul se poate inlocui cu nuca). Desertul se poate servi!

Pofta buna!