Prăjitură cu mere și cremă de vanilie
Prăjitura cu mere și cremă de vanilie: un desert reconfortant și plin de arome, în care nuanțele dulci și suculente ale merelor proaspete se îmbină armonios cu aroma delicată și cremoasă a cremei de vanilie, oferind o experiență gustativă rafinată și delicioasă.
INGREDIENTE
- Blat:
7 ouă
170 g zahăr
170 g făină
10 g coajă de portocale
10 g praf de copt
Un praf de sare
- Umplutură de mere:
1.5 kg mere curățate și tăiate felii
200 g zahăr brun
100 g unt
80 ml vin roze demisec
30 ml rom brun
- Cremă de vanilie:
1 l lapte
5 gălbenușuri
180 g zahăr
100 g amidon
10 g Esență de vanilie
250 g unt de 82% grăsime
- Glazură:
250 g frișcă bătută
80 g ciocolată albă măruntită
MOD DE PREPARARE
- Caramelizați zahărul brun, adăugați untul, vinul și romul, fierbeți puțin, apoi adăugați merele tăiate felii. Lăsați să fiarbă la foc mediu timp de 10-15 minute. Așezați merele în tava pentru copt blatul.
- Mixați albușurile cu sarea și zahărul, adăugați gălbenușurile, mixați din nou, apoi adăugați praful de copt, făina și aromele. Turnați compoziția într-o tavă de 25/35 cm și coaceți aproximativ 40 de minute.
- Mixați gălbenușurile cu zahărul, adăugați amidonul și laptele, fierbeți până se îngroașă și lăsați să se răcească. Când crema este călduță, adăugați untul și mixați, apoi esența de vanilie.
- După ce blatul s-a copt, răsturnați-l pe un blat de lemn astfel încât merele să fie deasupra. Adăugați crema de vanilie, nivelând, urmată de frișca bătută, pe care o nivelati și lăsați la rece.
- Înainte de porționare, presărați ciocolata albă măruntită deasupra.