Prăjitura Regina Maria
Prăjitura Regina Maria – o rețetă clasică ce aduce un omagiu gusturilor rafinate și elegante! Această prăjitură impresionează cu un blat pufos, însiropat cu arome delicate și cremă de vanilie fină, toate garnisite cu un strat subțire de ciocolată.
INGREDIENTE
- BLAT DE VANILIE:
5 ouă
Puțină sare
100 g zahăr
20 ml ulei
100 g făină
10 g vanilie
- BLAT CU NUCĂ:
6 albușuri
150 g nucă măcinată
120 g zahăr
40 g făină albă
Puțină sare
- CREMĂ:
6 g ălbenușuri
500 ml lapte
180 g zahăr
30 g amidon
40 g cacao
100 g ciocolată cu lapte
10 g esență de rom
300 g unt
- GLAZURĂ:
150 g ciocolată
100 ml frișcă lichidă
MOD DE PREPARARE
- Preparare blat:
- Mixați albușurile cu sarea și zahărul până obțineți o spumă densă.
- Adăugați gălbenușurile, uleiul și vanilia și continuați să mixați.
- Adăugați făina treptat, amestecând cu grijă.
- Coaceți la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute.
- Preparare blat cu nucă:
- Mixați albușurile cu sarea și zahărul până obțineți o bezea densă.
- Adăugați nucă și făina, amestecând cu grijă.
- Coaceți la 160 de grade Celsius timp de 30-40 de minute.
- Preparare cremă:
- Amestecați gălbenușurile cu zahărul, amidonul, cacaoa și laptele și gătiți până se îngroașă.
- Lăsați crema să se răcească, apoi mixați cu untul.
- Asamblare prăjitură:
- Tăiați blatul de vanilie în două și așezați prima parte într-un platou.
- Întindeți jumătate din cantitatea de cremă peste blat, apoi adăugați blatul cu nucă, restul de cremă și, în final, cealaltă jumătate a blatului de vanilie.
- Lăsați prăjitura să se răcească peste noapte.
- Glazură:
- Topiți ciocolata cu frișca pe baie de aburi și turnați-o peste prăjitură.
- Nivelați ciocolata și lăsați prăjitura la rece timp de o oră.