Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Rețetă simplă și ușoară, cu adevărat delicioasă – Baigli cu mac și nucă
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 250 ml apă caldă
- 16 g drojdie uscată
- 115 g unt
- 115 g zahăr
- 3 ouă
- 1 linguriță sare
- 470-500 g făină
- 1 ou (pentru uns)
Ingrediente necesare pentru umplutura de mac:
- 120 ml lapte
- 50 g zahăr
- 250 g mac măcinat
- 60 g stafide
- 5 linguri miere
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
Ingrediente necesare pentru umplutura de nucă:
- 120 ml lapte
- 50 g zahăr
- 350 g nuci
- 60 g stafide
- 5 linguri miere
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
Mod de preparare:
Pentru aluat, dizolvăm drojdia în apă caldă și lăsăm amestecul deoparte pentru 5 minute, la temperatura camerei, până drojdia se activează.
Amestecăm untul topit cu zahărul, sarea și ouăle după care adăugăm peste drojdia activată și amestecăm bine cu un tel. Adăugăm și făina cernută și frământăm aluatul timp de 5-10 minute. Va deveni mai flexibil, neted și nelipicios. Lăsăm aluatul astfel obținut la dospit, timp de 90 de minute la loc cald.
Pentru umplutura de nuci, amestecăm nuca măcinată cu celelalte ingrediente într-o cratiță mai mică. Punem amestecul pe foc și îl încălzim timp de 5 minute.
Pentru umplutura de mac, procedăm la fel.
Împărțim aluatul în două părți egale și întindem, pe rând, fiecare parte într-un blat dreptunghiular. Întindem umplutura cât mai uniform peste blat și rulăm.
Transferăm ruladele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm la temperatura camerei timp de 1 oră. După 1 oră, batem oul cu un pic de apă rece și ungem cozonacii.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30-40 minute, aproximativ. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.
Savurați cu poftă! Poftă bună!