Cozonac Dubai
INGREDIENTE
- Pentru maia:
10 g drojdie uscată
1 lingură zahăr
150 ml lapte cald
- Pentru aluat:
5 g gălbenușuri
1 praf de sare
150 g zahăr
30 ml esență de vanilie
1 lingură coajă rasă de portocală
500 g făină
100 ml lapte
150 g unt moale
- Pentru cremă de fistic:
5 albușuri
1 praf de sare
100 g zahăr
200 g fistic mărunțit
150 g alune de pădure mărunțite
1 linguriță esență de vanilie
100 g cremă de fistic
- Pentru glazură și extra umplere:
100 g cremă de fistic (pentru injectat după coacere)
400 g ciocolată fină topită (pentru glazură)
MOD DE PREPARARE
- Prepararea aluatului:
- Amestecă drojdia cu zahărul și laptele cald, lasă 15 minute la loc cald.
- Separat, mixează gălbenușurile cu sarea, zahărul, esența de vanilie și coaja de portocală până devin spumoase.
- În bolul mixerului, adaugă făina (500 g), maiaua activată, laptele (100 ml) și amestecul de gălbenușuri.
- Frământă până la omogenizare, apoi adaugă treptat untul moale (150 g).
- Transferă aluatul într-un bol, acoperă și lasă-l la dospit până își dublează volumul.
- Prepararea cremei de fistic:
- Bate albușurile spumă cu un praf de sare.
- Adaugă treptat zahărul (100 g) până obții o bezea fermă.
- Încorporează fisticul mărunțit (200 g), alunele (150 g), esența de vanilie și crema de fistic (100 g).
- Omogenizează ușor.
- Asamblare:
- Împarte aluatul în două părți egale.
- Întinde fiecare bucată într-o foaie, întinde jumătate din cremă pe fiecare și rulează strâns.
- Împletește cele două rulouri și așază cozonacul într-o tavă.
- Lasă la crescut încă o dată, apoi coace la 150°C timp de 60 de minute.
- Finisare:
- După răcire completă, injectează cozonacul cu cremă de fistic (100 g).
- Toarnă deasupra glazura de ciocolată topită (400 g) și lasă să se întărească.