Cozonac cu 10 gălbenușuri
Acești cozonaci tradiționali, plini de arome intense de vanilie, portocale și lămâie, și umpluți cu un amestec generos de nucă și cacao, sunt perfecți pentru orice sărbătoare. Frăgeziți și pufoși, fiecare felie aduce un gust bogat și nostalgic, ideal pentru a fi împărțit cu cei dragi. Prepararea lor este un adevărat ritual de răsfăț culinar, rezultatul fiind un desert de neuitat.
INGREDIENTE
1 kg făină cu procent de proteină ridicat
250 g zahăr
250 g iaurt
200 ml lapte
200 g unt
50 g drojdie
20 ml esență de vanilie
20 g coajă rasă de portocale
20 g coajă rasă de lămâie
10 gălbenușuri
5 g sare
- Ingrediente umplutură:
500 g miez de nucă măcinat
8 albușuri
150 g zahăr
20 ml aromă de rom
25 g cacao
MOD DE PREPARARE
- Opărim o lingură de făină cu laptele dulce, lăsăm să se răcorească. Drojdia o amestecăm cu o lingură de zahăr și o lăsăm să se lichefieze, după care amestecăm cu amestecul de făină și lapte și lăsăm la crescut.
- Gălbenușurile le mixăm cu sarea, zahărul și adăugăm iaurtul și aromele. Cernem făina și amestecăm cu maiaua crescută și amestecul de gălbenușuri, frământăm și apoi adăugăm untul la temperatura camerei, câte puțin. Aluatul îl lăsăm la dospit într-un vas uns cu ulei.
- Pregătire umplutură:
- Mixăm albușurile cu zahărul până formăm o bezea, adăugăm nuca măcinată, aromele și cacaoa.
- După ce aluatul a crescut, îl împărțim în 4 bucăți. Întindem aluatul, punem crema și rulăm. Lăsăm la crescut o oră, ungem cozonacii cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr brun și nucă.
- Coacem o oră la 160 de grade.