Cozonac cu aluat opărit
Acest cozonac cu aluat opărit este o capodoperă culinară, perfectă pentru sărbători și ocazii speciale. Fiecare mușcătură oferă o textură pufoasă și aromată, îmbogățită cu umplutura delicioasă de nucă, cacao și vanilie. Procesul tradițional de preparare asigură un rezultat impresionant, demn de a fi împărțit cu cei dragi.
INGREDIENTE
1 kg făină
250 g zahăr
200 ml lapte dulce
300 ml iaurt
50 g drojdie
20 ml aromă de vanilie
20 g coajă rasă de portocale
8 gălbenușuri
200 g unt topit și răcit
- Ingrediente umplutură:
300 g nucă măcinată
150 ml lapte cald
30 g cacao
100 g zahăr
20 ml aromă de vanilie
- Pentru uns:
un gălbenuș și zahăr brun pentru decor
MOD DE PREPARARE
- Într-un vas punem 2 linguri făină și adăugăm 200 ml de lapte dulce opărit, amestecăm și lăsăm la răcit.
- Amestecăm drojdia cu 2 lingurițe zahăr. După răcirea făinii, punem drojdia și lăsăm la crescut. Gălbenușurile le mixăm cu zahărul, sarea și iaurtul cald, și aromele. Lăsăm deoparte.
- Făina o cernem în vasul mixerului sau într-un vas. Adăugăm gălbenușurile și maiaua și frământăm până devine un aluat neted. Adăugăm untul și mai frământăm 10 minute. Lăsăm la crescut.
- Pregătire umplutură:
- Amestecăm nuca măcinată cu zahărul și cacaoa, turnăm laptele fierbinte și aromele, dăm deoparte să se hidrateze nuca.
- Aluatul crescut îl împărțim în 2 bucăți. Întindem fiecare bucată, punem umplutura și rulăm. Împletim cozonacul în 2. Lăsăm în tavă să crească pentru o oră și 30 minute la loc cald.
- Ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr brun. Coacem 1 oră la 160 de grade.