NUCI UMPLUTE CU CREMĂ DE CIOCOLATĂ – REȚETA VECHE
Nuci umplute cu cremă de ciocolată: o rețetă veche, adorată de generații, care transformă nucile crocante într-un desert de neuitat, prin umplerea lor cu o cremă bogată de ciocolată. Este un răsfăț dulce, perfect pentru sărbători sau ca o surpriză specială alături de cafea.
INGREDIENTE
- Pentru cojile de nuci:
300 g făină
80 g zahăr pudră
1 g ălbenuș
50 g untură (sau 90 g untură dacă nu folosiți și unt)
60 g unt cu min. 80% grăsime (sau 130 g dacă nu folosiți și untură)
3 linguri apă rece
Un praf de sare
Vanilie
Coajă rasă de lămâie
3 linguri zeamă de lămâie
- Pentru cremă:
2 ouă
Un praf de sare
100 g zahăr pudră
1 zahăr vanilat
100 g ciocolată amăruie (min. 45%)
150 g unt cu min. 80% grăsime
15 g cacao
MOD DE PREPARARE
- Aluat:
- Într-un vas, amestecăm untul, untura, zahărul și făina până când compoziția devine nisipoasă.
- Adăugăm gălbenușul, apa, sarea, zeama de lămâie, vanilia și coaja de portocale rasă, apoi frământăm până obținem un aluat omogen.
- Punem aluatul la rece pentru minimum 2 ore.
- Cremă:
- Amestecăm ouăle cu zahărul, zahărul vanilat și sarea, apoi punem compoziția pe baie de aburi până când zahărul se topește.
- Luăm de pe foc și adăugăm ciocolata, amestecând până se omogenizează. Lăsăm la răcit la temperatura camerei.
- Untul la temperatura camerei se mixează cu cacaoa, apoi se adaugă crema de ciocolată la temperatura camerei. Se lasă crema la răcoare.
- Asamblare și Coacere:
- Formăm biluțe mici din aluat, de 6-7 g fiecare.
- Coacem biluțele în forma de aragaz încinsă.
- După coacere, umplem formele cu crema de ciocolată și le pudrăm cu zahăr pudră.