Prajitură veche cu nucă
Prăjitura veche cu nucă: o rețetă tradițională, unde nuanțele bogate și aromatice ale nucilor se îmbină armonios cu un blat umed și o cremă fină, aducând în fiecare înghițitură gustul autentic al dulciurilor făcute în casa bunicilor, perfectă pentru momentele de răsfăț alături de cei dragi.
INGREDIENTE
- Aluat fraged:
200 g făină 000
100 g unt rece cu min. 82% grăsime
100 g zahăr pudră
50 g smântână grasă acrișoară cu min. 20% grăsime
1 gălbenuș
1 vârf de cuțit de sare
1 plic zahăr vanilat
Coaja rasă de la ½ portocală
1-2 -2 linguri de lapte rece
- Umplutura de nucă:
4 ouă întregi + 1 albuș (rămas de la aluat)
150 g zahăr
150 g nucă măcinată sau alune de pădure
1 lingură bună de rom (nu esență!) sau coniac de calitate
1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
Coaja rasă de la ½ lămâie
1 vârf de cuțit sare
- Glazura:
150 g zahăr pudră
Zeama de la ½ lămâie
1 lingură de rom veritabil sau câteva picături de esență
30 g fulgi de migdale rumenite
MOD DE PREPARARE
- Aluat fraged:
- În bolul mixerului, adăugăm untul, făina, zahărul pudră, zahărul vanilat și amestecăm cu mixerul până obținem un aluat nisipos.
- Adăugăm apoi gălbenușul, smântâna, sarea, coaja de portocală și laptele rece. Frământăm un aluat pe care îl punem la rece pentru minim 2 ore.
- Umplutură:
- Într-un bol, punem ouăle, albușul, sarea și mixăm. Adăugăm zahărul, zahărul vanilat și mixăm până devin spumoase.
- Adăugăm nuca, coaja de portocală, romul și amestecăm bine.
- Împărțim aluatul în două, întindem o foaie în tava tapetată cu hârtie de copt, adăugăm umplutura de nucă și apoi cealaltă foaie pe care am înțepat-o cu o furculiță.
- Dăm la cuptor pentru 40-50 de minute la 150 de grade.
- Scoatem și lăsăm la răcit.
- Pentru glazură:
- Amestecăm zahărul pudră cu zeama de lămâie și coniacul.
- Punem glazura peste prăjitura rece și ornăm cu fulgi de migdale rumeniți.
- Finalizare:
- Portionăm și servim.