Ingrediente necesare pentru 4,5-5 L de ciorbă:
- 1 piept mare de pui, cu piele și os
- 1 ceapă
- 1 țelină (cât un măr)
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 2-3 morcovi
- 1 gogoșar și 1 ardei roșu
- 3 gălbenușuri
- 200-300 ml smântână 20%
- 1-2 linguri oțet
- 3-4 căței usturoi
- 1 legătură pătrunjel
Mod de preparare:
Tăiem pieptul de pui în două și punem la fiert într-o cantitate suficientă de apă. Adăugăm și sare și fierbem la foc mediu. Îndepărtăm spuma care se formează.
După ce dă în clocot, adăugăm ceapa întreagă și rădăcinoasele tăiate în bucăți mari. Când și carnea și legumele au fiert, le scoatem din oală.
Dezosăm carnea și curățăm și de piele după care o tăiem în fâșii.
Punem țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel în blender și mixăm până obținem o cremă. Adăugăm piureul de rădăcinoase în ciorbă împreună cu carnea și amestecăm. Adăugăm și rondelele de morcovi în ciorbă și cubulețele de gogoșar și de ardei.
Amestecăm bine smântâna cu gălbenușurile și punem treptat din supa fierbinte, amestecând continuu. După ce amestecul se subțiază, o turnăm în ciorbă și amestecăm. Adăugăm acum și usturoiul pisat și mai fierbem timp de 2-3 minute. La final adăugăm și oțetul.
Notă:
Condimentele se pun după gust, la fel și smântâna și ouăle. Pentru cei care preferă mâncărurile mai consistente, recomandăm mai multă smântână și doar un ou. Sarea, oțetul și usturoiul se pun după gust. Pătrunjelul tocat mărunt se adaugă în farfurie, când se servește ciorba. De regulă, se servește cu ardei iute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!