Tort cremos cu morcovi
Tort cremos cu morcovi: un desert reconfortant, în care nuanțele dulci și textura moale a morcovilor se îmbină armonios cu o cremă delicioasă, oferind o experiență gustativă bogată și răcoritoare, ideală pentru momentele de răsfăț culinar.
INGREDIENTE
- Blat:
250 g morcovi
3 ouă
80 g zahăr brun
80 g zahăr
1 plic zahăr vanilinat
170 ml ulei floarea-soarelui
3 g scorțișoară
85 g alune tocate
un praf de sare
180 g făină
1 plic praf de copt
- Cremă:
500 ml lapte
50 g amidon
85 g zahăr
1 plic zahăr vanilinat
- Glazură:
150 g ciocolată albă
50 ml smântână lichidă
250 g mascarpone
- Decor:
ciocolată neagră și puțin morcov ras
MOD DE PREPARARE
- Blat:
- Dă morcovii prin răzătoarea mică. Într-un bol mare, peste morcovi, adaugă ouăle, zahărul brun, zahărul, zahărul vanilinat și sarea.
- Mixează până când obții o compoziție cremoasă și deschisă la culoare.
- Adaugă uleiul, scorțișoara și alunele, omogenizează cu mixerul.
- Cerne făina și praful de copt, apoi mixează până se formează aluatul.
- Toarnă și nivelează jumătate din compoziție (375 g) în tavă.
- Lasă la copt la cuptorul preîncălzit la 175°C, timp de 10-12 min.
- Cremă:
- Într-o tigaie, la foc mic, adaugă laptele, amidonul, zahărul și zahărul vanilinat. Amestecă în continuu până se îngroașă.
- Toarnă și nivelează crema peste blatul din cuptor. Toarnă și nivelează restul de aluat, peste cremă.
- Lasă la copt, la aceeași temperatură, timp de 30-40 min.
- Glazură:
- Într-o tigaie, la foc mic, topește ciocolata albă și lasă la răcit la temperatura camerei.
- Într-un bol mare, adaugă peste mascarpone smântâna lichidă.
- Mixează până devine cremoasă. Adaugă ciocolata albă și mixează bine.
- Întinde și nivelează glazura peste tortul rece.
- Lasă la frigider peste noapte.
- Decorează cu ciocolată neagră și puțin morcov ras.