Tort „Smântânel” cu blaturi coapte pe tigaie – Tort fin și delicios, de casă
Ingrediente necesare pentru blaturi:
- 300 g smântână fermentată
- 3 ouă
- 100 g zahăr
- 10 g zahăr vanilat
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 300 g făină aproximativ
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 700 g smântână fermentată 25-30% (dacă folosiți smântână din comerț, recomandăm să o puneți într-o strecurătoare tapetată cu o bucată dublă de tifon, sub greutate, ca să eliminați zerul)
- 120 g zahăr sau după gust
- Zahăr vanilat după gust
Mod de preparare:
Pentru aluat, punem smântâna într-un bol. Adăugăm ouăle, zahărul tos și cel vanilat și mixăm până la omogenizare. Încorporăm și bicarbonatul, după care treptat încorporăm și făina cernută, mixând până la omogenizare. Vom obține un aluat omogen și destul de gros. Noi am folosit 270 grame de făină.
Încingem o tigaie uscată, pe foc moderat. Răspândim câte 3-4 linguri de aluat în tigaie și prăjim blaturile pe ambele părți până se rumenește și se încheagă. Dacă folosiți o tigaie mai mare, adăugați mai mult aluat. Le lăsăm să se răcească.
Pentru cremă, mixăm smântâna împreună cu zahărul tos și cel vanilat, timp de câteva minute, până obținem o cremă densă, omogenă și netedă.
Uniformizăm marginile blaturilor și ungem mijlocul platoului cu un pic de cremă. Suprapunem blaturile pe platou, umplându-le cu câte un strat generos de cremă. Opțional, putem adăuga și fructe sau bucățele de nuci peste straturile de cremă.
Ungem marginile și suprafața tortului cu crema rămasă, presărăm marginile cu firimiturile rămase de la uniformizare și decorăm în continuare după gust. Dăm tortul la frigider peste noapte sau măcar pentru 2-3 ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!