Ingrediente necesare:
- 6 vinete
- 500 ml apă
- 1 lingură sare
- 1 lingură ulei
- 10 căței usturoi
- 4 boabe ienibahar
- 8 boabe piper negru
- 150 ml oțet
- 4 cuișoare
- 5 frunze dafin
- 1 lingură miere
- 1 lingură zahăr
Mod de preparare:
Pentru marinadă, turnăm apa și oțetul într-o cratiță. Adăugăm uleiul, sarea, zahărul și mierea, frunzele de dafin, boabele de piper și de ienibahar și cuișoarele. Punem cratița pe foc și aducem marinada până la punctul de fierbere, după care oprim focul.
Curățăm vinetele și îndepărtăm cotoarele. Le tăiem de-a lungul, în felii de o grosime de 1 cm.
Presărăm fiecare felie, pe ambele părți, cu sare și le lăsăm deoparte timp de 20 de minute.
Ulterior, spălăm feliile de vinete, le zvântăm și le prăjim într-o tigaie cu ulei încins, până se rumenesc frumos pe ambele părți.
Tăiem usturoiul curățat în felii subțiri. Trecem fiecare felie de vânătă prin marinadă apoi le așezăm cât mai dens într-un bol adânc.
Punem și câteva felii de usturoi pe fiecare felie de vânătă. La final, turnăm marinada peste feliile de vinete din bol și acoperim cu un capac.
Dăm bolul la frigider pentru 1-5 zile, sau măcar pentru 2-3 zile.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!