Rețetă delicioasă, fără oțet – Vinete pentru iarnă, cu ardei gras și roșii
Ingrediente necesare:
- 8 kg vinete
- 8 kg ardei gras
- 16 kg roșii
- 300 g mărar
- 500 g usturoi
- 500 g zahăr sau după gust
- 250 g sare
- Ulei pentru prăjit
- Piper negru după gust
Mod de preparare:
Alegem borcane de 1 L și le spălăm cu bicarbonat de sodiu. Le sterilizăm la aburi timp de 5 minute și fierbem și capacele timp de 5 minute.
Pregătim legumele: tăiem vinetele în rondele de grosimea degetului arătător, roșiile și ardeiul gras în sferturi, pe lungime. Prăjim rondelele de vinete într-o tigaie cu ulei, pe foc mare, cât să se rumenească pe ambele părți. Prăjim și ardeiul gras, cu coaja în jos, în tigaia cu ulei.
Trecem roșiile prin mașina de tocat carne, după care aducem piureul până la punctul de fierbere, amestecând periodic. După ce ajunge la punctul de fierbere, fierbem piureul timp de 20-30 de minute.
Între timp tocăm mărunt mărarul și pisăm usturoiul.
Adăugăm sare și zahăr în sosul de roșii, amestecăm și gustăm. Adăugăm și usturoiul, mărarul, piperul și amestecăm din nou. Fierbem timp de 10 minute.
Reducem focul și turnăm câte 1 polonic de sos în fiecare borcan, după care punem un strat de vinete. Peste vinete punem un strat de sos, unul de ardei gras, încă un strat de sos. Repetăm straturile până se termină ingredientele.
Transferăm borcanele cu capace într-o cratiță cu un prosop așezat la bază. Umplem cratița cu apă, cât să ajungă până sub umerii borcanelor. După ce apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 15 minute.
Închidem borcanele etanș, le întoarcem cu susul în jos și le acoperim cu o pătură. Le lăsăm să se răcească lent, sub pătură, timp de 2 zile. Din ingredientele de mai sus am obținut 21 de borcane de 1 L.
Savurați cu poftă! Poftă bună!