Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Baklava de casă – Rețetă rapidă și aromată
Ingrediente:
Pentru baklava:
- aluat filo (aluatul subțire pentru baklava)
- 300 g de fistic, nuci, migdale
- 150g unt topit
Pentru sirop:
- 1 cană (200g) de zahăr
- 1 cană (240ml) apă sau mai puțin
- coajă de lămâie de la o lămâie
- 1 linguriță de apă de trandafiri
- 1 baton de scorțișoară
- 1 lingură de suc de lămâie
Temperatură și timp de coacere:160 grade Celsius, 50-60 de minute
Mod de preparare:
Pentru început, pregătim siropul. Într-o cratiță adăugăm zahărul, apa, coaja de lămâie și batonul de scorțișoară. Aducem la punctul de fierbere și gătim pentru încă 4-5 minute. Oprim focul și adăugăm sucul de lămâie și apa de trandafiri. Amestecăm și lăsăm deoparte…
În continuare, pregătim baklavaua. Tocăm nucile foarte fin și le dăm deoparte. Întindem o foaie de aluat pe un prosop curat sau pe blat. Ungem cu unt, așezăm o altă foaie de aluat și tapetăm din nou cu unt, dar de această dată cu o cantitate mai mare…
Presărăm aproximativ 2-3 linguri din amestecul de nuci. Luăm 2 țepușe de lemn și le așezăm pe foaie, așa cum se vede în imaginea de mai jos… Rulăm aluatul, apoi presăm ușor capetele spre mijloc și îndepărtăm țepușele…
Rulăm aluatul cu grijă și îndepărtăm bețele. Așezăm rulourile obținute direct în tavă… Repetăm procesul cu ingredientele rămase… La final, tapetăm baklavalele cu restul de unt… Tăiem în bucăți mai mici…
Coacem la cuptor timp de 60-70 minute sau până când se rumenesc frumos… Dacă după 40 minute de coacere baklavaua se rumenește prea tare, o acoperim cu folie de aluminiu pentru timpul rămas… Scoatem din cuptor și turnăm imediat siropul… Lăsăm să se înmoaie în sirop timp de cel puțin 30 minute înainte de a servi… Decorăm cu fistic tocat sau după plac…
Să o savurați cu drag! Poftă bună!