Ingrediente necesare:
- 2 L apă
- 2 linguri sare pentru murături
- 3 kg castraveți
- 3-4 căței de usturoi (sau după gust)
- 2 rădăcini hrean
- 1 ardei iute (sau după gust)
- 3-4 tulpini țelină
- Crenguțe de vișin, bețe de mărar uscat
Mod de preparare:
- Spălăm bine castraveții și tăiem capetele. Îi punem într-o oală.
- Punem pe foc apa și sarea, la fiecare litru de apă folosim câte 1 lingură de sare. Lăsăm saramura să dea în clocot după care o turnăm peste castraveți.
- Castraveții trebuie să fie complet acoperiți de saramură. Acoperim cu capac și lăsăm deoparte până a doua zi.
- La fundul borcanelor punem țelina după care așezăm și castraveții, cât mai strâns împreună, după care punem deasupra crenguțele de vișin.
- Clocotim din nou saramura, timp de 5 minute, după care o turnăm în borcane. Lăsăm borcanele deoparte pentru 2-3 zile.
- Ulterior, scurgem din nou saramura și o punem pe foc. O lăsăm să clocotească 5-10 minute.
- Adăugăm în borcane și feliuțe de usturoi, ardei iute și fâșii de hrean, după care turnăm și saramura. Deasupra punem bețe de mărar și închidem borcanele etanș.
- Depozităm borcanele în cămară și le verificăm ocazional. Castraveții se vor mura încet iar zeama se va limpezi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!