Ingrediente necesare:
- 8 linguri făină
- 8 linguri zahăr
- 8 linguri ulei
- 4 ouă reci, de la frigider
- 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 vârf de cuțit sare
- 2-3 linguri pudră de cacao
- Opțional și după gust: coajă de lămâie/ portocale, esență de vanilie etc.
Mod de preparare:
Separăm gălbenușurile de albușuri. Într-un bol, batem gălbenușurile împreună cu zahărul, zeama de lămâie, sarea ( și vanilia, coaja de lămâie dacă folosim ) până zahărul se dizolvă complet, după care încorporăm și uleiul, albușurile bătute spumă tare și făina cernută și amestecată cu praful de copt.
Amestecăm bine cu o lingură de lemn, după care transferăm 3 sferturi într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt sau cu unt și făină.
În compoziția rămasă încorporăm pudra de cacao, după care o întindem peste aluatul din tavă. Întindem aluatul cu cacao cu o furculiță, în profunzime în aluatul alb. Deasupra putem pune miez de nucă măcinat sau tocat grosier.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit dar nu foarte încins și nu deschidem ușa cuptorului în primele 20 de minute. Coacem checul timp de 45 de minute aproximativ sau până trece testul cu scobitoarea.
După ce s-a copt și s-a mai răcit un pic, scoatem checul din tavă și îl păstrăm într-o folie pentru alimente.
Notă: Pentru două checuri, dublăm ingredientele.
Savurați cu poftă! Poftă bună!