Ingrediente necesare:
- 2 căni și jumătate ( rase ) făină ( cană de 250 ml )
- 9 ouă mari
- 1 praf de sare
- 1 fiolă esență de vanilie
- 2 căni zahăr
- 150 ml apă
- 1 lingură pudră de cacao
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 150 ml ulei
- 1 fiolă esență de rom
- 1 plic praf de copt
Mod de preparare:
Începem prin a separa albușurile de gălbenușuri.
Într-un bol, mixăm gălbenușurile cu uleiul ca la maioneză, după care adăugăm esențele, coaja de lămâie și amestecăm.
Punem apa și zahărul într-o cratiță mică și fierbem pe foc mic timp de câteva minute, până zahărul se dizolvă complet și se formează un sirop.
Într-un alt bol, batem albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare. Treptat, turnăm siropul fierbinte peste spumă, după care încorporăm și amestecul de gălbenușuri. La final, încorporăm și făina cernută și amestecată cu praful de copt, folosind o spatulă și mișcări de sus în jos.
Tapetăm 2 tăvi mari de cozonac cu hârtie de copt. Oprim 4-5 linguri din compoziție pe care le amestecăm cu pudra de cacao.
Împărțim restul compoziției între cele două tăvi. Peste aluatul alb punem aluatul cu cacao și realizăm diferite forme cu o furculiță.
Dăm tăvile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem checurile timp de 40-45 de minute sau până trec testul cu scobitoarea.
Lăsăm checurile să se răcească complet înainte de a porționa și servi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!