Choux
Choux: un desert clasic franțuzesc, cunoscut pentru textura sa aerată și ușoară, realizat din aluat pâte à choux, copt până devine pufos și gol pe dinăuntru, perfect pentru a fi umplut cu cremă de vanilie, ciocolată sau chiar brânză, ideal pentru ocazii speciale sau pentru a impresiona oaspeții.
INGREDIENTE
- Aluat:
120 ml apă + 120 ml lapte
120 g unt gras la temperatura camerei
2 g sare
20 g zahăr
10 g zahăr vanilat Bourbon
140 g făină (folosită Manitoba)
4 ouă mari (235-240 g fără coajă)
- Craquelin:
120 g unt la temperatura camerei
60 g zahăr + 60 g zahăr brun
120 g făină
Puțină sare
- Cremă:
500 g mascarpone
6-8 linguri pastă de fistic/Nutella (cantitatea poate varia după gust)
400 ml frișcă lichidă naturală, bătută tare
MOD DE PREPARARE
- Aluat:
- Într-o oală, punem untul, laptele, apa, sarea și zahărul și încălzim pe foc până când untul și zahărul se topesc (atenție să nu lăsăm să fiarbă mult, pentru a nu evapora lichidul).
- Oprim focul, adăugăm toată făina odată și amestecăm cu o spatulă pentru a omogeniza compoziția.
- Mutăm oala înapoi pe foc mediu pentru aproximativ 3-5 minute, amestecând continuu, până se formează o pojghiță subțire de aluat pe fundul oalei.
- Mutăm aluatul într-un vas și îl lăsăm să se răcească până aproape de temperatura corpului.
- Craquelin:
- Amestecăm untul la temperatura camerei cu zahărul, sarea și făina pentru a obține un aluat, pe care îl punem între două hârtii de copt și îl întindem cu sucitorul.
- Lăsăm aluatul la congelator pentru 25-30 minute.
- Crema:
- Batem frișca, adăugăm mascarponele și apoi pasta de fistic. Se poate adăuga și Nutella sau pasta de arahide, migdale sau alune.
- Asamblare și coacere:
- Preîncălzim cuptorul la 200°C.
- Când aluatul pentru choux ajunge la temperatura camerei, adăugăm treptat câte un ou, până le incorporăm pe toate.
- Punem aluatul în poș și formăm choux-uri într-o tavă cu coșuleț de silicon sau hârtie de copt.
- Luăm aluatul de craquelin din congelator și decupăm cercuri, pe care le punem deasupra fiecărui choux.
- Introducem în cuptorul preîncălzit și coacem 40 de minute la 160°C.
- După răcire, decupăm un capacel, umplem choux-urile și decorăm cu o avelină de cremă.
- La final, adăugăm alune caramelizate.