Ingrediente necesare:
- 50 ml oțet
- 100 ml ulei
- 1 lingură sare
- 1 kg ciuperci
Mod de preparare:
- Tăiem codițele ciupercilor după care le spălăm foarte bine sub jet de apă rece. Tăiem ciupercile mari în 4 sau chiar 6 felii.
- Pentru saramurăm, punem pe foc 1 L de apă împreună cu 1 lingură de sare și 50 ml de oțet și așteptăm să dea în clocot.
- Adăugăm ciupercile și le lăsăm 5-6 minute, din momentul în care dă totul în clocot. Scoatem ciupercile și le punem pe șervețele. Le acoperim cu alte șervețele și presăm. Schimbăm șervețelele până ciupercile își elimină toată apa și sunt complet uscate.
- Le așezăm în borcane curate și uscate și completăm fie cu ulei, fie cu saramură (lăsăm 2-3 mm gol, nu umplem complet borcanele). În cazul în care alegem să folosim saramură, la 1 L de apă folosim 1 lingură de sare pentru murături.
- Închidem borcanele cu capace și le sterilizăm timp de 30 de minute, din momentul în care apa dă în clocot, la bain-marie.
- După sterilizare, lăsăm borcanele în apă, acoperim cu o pătură și le lăsăm peste noapte. A doua zi le putem pune în cămară.
Notă: pentru un plus de aromă, putem adăuga și ardei iute, usturoi, pătrunjel, busuioc, oregano, mărar.
Savurați cu poftă! Poftă bună!