Cozonac Cruffin
Cozonacul Cruffin reprezintă o inovație culinară, îmbinând textura aerată a cozonacului tradițional cu forma distinctă și crocanta a unui muffin. Această rețetă unică transformă experiența gustativă, oferind un desert sofisticat, ideal pentru sărbători sau momente speciale
INGREDIENTE
- Pentru Maia:
40 g făină
7 g drojdie
60 ml lapte călduț
- Pentru Aluat:
5 gălbenușuri
125 g zahăr
190 ml lapte călduț
10 ml esență de rom
1 fiolă esență de vanilie
30 g coajă de portocale, tocată
500 g făină
4 g sare
66 g unt
150 g unt moale (pentru întins pe foaie)
- Pentru Umplutură:
150 g coajă confiată de citrice
50 g merișoare
100 g stafide
100 g cipsuri de ciocolată
- Pentru Decor:
Glazură de zahăr (80g zahăr + 1 lingură zeamă de lămâie)
Fulgi de ciocolată albă
MOD DE PREPARARE
- Amestecați 40g făină cu 7g drojdie și 60 ml lapte călduț. Lăsați la loc cald pentru 15 minute.
- Aluatul:
- Într-un bol mare, bateți 5 gălbenușuri cu 125g de zahăr, apoi adăugați 190 ml lapte călduț, esența de rom, esența de vanilie, și coaja de portocale tocată.
- Incorporați 500g făină și 4g sare, apoi adăugați maiaua pregătită anterior.
- Frământați 5-7 minute, apoi adăugați treptat 66g de unt, continuând să frământați până la omogenizare.
- Lăsați aluatul să crească la loc cald pentru 60 de minute.
- Asamblarea:
- Întindeți aluatul într-o foaie cu grosimea de 1 cm și ungeti-o cu 150g unt moale.
- Presărați uniform 150g coajă confiată de citrice, 50g merișoare, 100g stafide, și 100g cipsuri de ciocolată peste întreaga suprafață.
- Rulați aluatul strâns, tăiați ruloul pe jumătate în lungime, apoi rulați fiecare jumătate în formă circulară.
- Așezați rulourile într-o formă cu diametrul de 20cm și coaceți la 150°C pentru 50-60 de minute.
- După coacere și răcire, decorați cu glazură de zahăr preparată din 80g zahăr și 1 lingură zeamă de lămâie, apoi presărați fulgi de ciocolată albă pe deasupra.