COZONAC CU INSERȚIE DE NUTELLA
Cozonacul cu inserție de Nutella este un desert tradițional, reinterpretat prin adăugarea unui strat generos de cremă de ciocolată și alune. Acest cozonac se distinge prin aluatul său pufos și aromat, completat perfect de umplutura dulce și cremoasă, transformându-l într-o delicatesă ideală pentru sărbători.
INGREDIENTE
200 ml lapte
200 g zahăr (50g + 100g + 10g zahăr vanilat bourbon + 80g)
25 g drojdie
500 g făină (100g + 400g)
5 g ălbenușuri
1 linguriță de sare + 1 praf de sare
15 ml esență de vanilie
80 g unt (la temperatura camerei)
20 ml ulei + puțin ulei pentru ungerea formei
5 albușuri
250 g nucă măcinată
30 g cacao
400 g Nutella
300 g ciocolată topită
80 g alune de pădure tocate mărunt
MOD DE PREPARARE
- Încălziți laptele și amestecați-l cu 50g zahăr și drojdie, adăugați 100g făină și lăsați să crească 15 minute.
- Amestecați gălbenușurile cu 100g zahăr, esența de vanilie, zahăr vanilat, și 1 linguriță de sare.
- Incorporați maiaua și 400g de făină.
- Frământați aluatul adăugând untul și uleiul, acoperiți și lăsați să crească până își dublează volumul.
- Bateți albușurile cu un praf de sare și 80g zahăr până obțineți o spumă fermă, încorporați nucă măcinată și cacao.
- Împărțiți aluatul în două bucăți egale, întindeți fiecare într-o foaie subțire.
- Distribuiți jumătate din umplutură pe fiecare foaie, rulați și împletiți cele două rulouri.
- Așezați într-o tavă de 29x12cm, lăsați să crească la loc cald încă o oră.
- Ungeți cu ou și coaceți la 150°C timp de 60 de minute.
- După coacere, inserați Nutella cu un posh.
- Glazurați cu ciocolată topită și presărați alunele de pădure tocate.
- Păstrați la rece până se întărește glazura.