Cozonac Moldovenesc (cu nucă și cacao) – Cea mai bună rețetă, nu ai cum să dai greș cu ea
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 1 kg făină
- 50 g drojdie proaspătă
- 200 g zahăr
- 4 gălbenușuri
- 300 ml lapte
- 150 g unt gras
- 50 ml ulei
- Jumătate linguriță sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 5 albușuri
- 1 praf de sare
- 50 g pudră de cacao
- 125 g zahăr
- 150 g nucă (jumătate măcinată fin și jumătate tocată grosier)
- 3 lingurițe esență de rom
Ingrediente necesare pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță lapte
Notă: pentru această rețetă, toate ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei!
Mod de preparare:
Pentru aluat, încălzim laptele. Adăugăm untul și zahărul și amestecăm foarte bine.
Frecăm drojdia cu 1 lingură de zahăr și cu 2-3 linguri de lapte cald. Lăsăm amestecul deoparte pentru câteva minute. Separăm albușurile de gălbenușuri și punem 1 gălbenuș deoparte pentru uns.
Cernem făina într-un bol și facem o adâncitură în mijloc unde punem amestecul de drojdia.
Amestecăm ușor, adăugând și un pic din amestecul de lapte și adunând treptat făina de pe margini.
Adăugăm gălbenușurile frecate cu sare, esența de rom și începem să frământăm. Spre final adăugăm și uleiul încălzit și frământăm un aluat omogen și neted. Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, până își dublează volumul.
Pentru umplutură, mixăm albușurile spumă tare împreună cu sarea și cu zahărul.
Adăugăm nuca, pudra de cacao și omogenizăm.
Împărțim aluatul dospit în 4 părți egale din care vom întindem 4 foi dreptunghiulare.
Ungem foile cu umplutura pregătită, rulăm și la final împletim câte 2 rulouri.
Transferăm cozonacii în 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt. Le acoperim cu prosoape curate și le lăsăm la dospit, la loc cald, până își dublează volumul. Ulterior, le ungem cu gălbenușul amestecat cu lapte și dăm tăvile la cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 40-45 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!