Ingrediente necesare pentru aluat:
- 250 ml lapte
- Un praf de sare
- 2 gălbenușuri
- 100 g unt
- 500 g făină
- 100 g zahăr
- Jumătate cub drojdie
- 1 lingură esență de rom
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 250 g brânză de vaci
- Jumătate pachet budincă de vanilie
- Zahăr după gust
- Lapte după necesitate ( dacă compoziția este prea tare )
Alte ingrediente necesare:
- 100 g zahăr
- 100 g făină
- 100 g unt
+
- Zmeură sau alte fructe
- Ou pentru uns
Mod de preparare:
Începem cu maiaua: amestecăm laptele cald cu zahărul, 1 lingură de făină și drojdia. Punem deoparte timp de 15 minute. Cernem făina rămasă într-un bol. Adăugăm un praf de sare, untul moale, esența de rom, gălbenușurile și la final maiaua. Frământăm un aluat omogen și neted.
Presărăm făină peste aluat, acoperim bolul cu un prosop curat și lăsăm la dospit, la loc cald, timp de aproximativ 90 de minute.
Între timp, pregătim umplutura.
Punem toate ingredientele necesare într-un bol și amestecăm până la omogenizare. Dacă compoziția este prea tare, adăugăm și câte un pic de lapte.
Întindem aluatul dospit la o grosime de 0,5 cm. Decupăm rondele cu un pahar. În mijlocul rondelelor facem câte o adâncitură unde punem umplutura ( cu un poș ). Peste umplutură punem și fructele.
Amestecăm foarte bine 100g făină cu 100 g zahăr și cu 100 g de unt rece. Presărăm amestecul peste rondele.
Transferăm rondelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Ungem marginile rondelelor cu un ou bătut și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos.
Savurați cu poftă! Poftă bună!