Dovlecei în sos de roșii – Ingrediente necesare:
- Sare
- Zahăr
- 2 kg roșii
- 2 kg dovlecei
Mod de preparare:
- Spălăm dovleceii, îi ștergem, tăiem codițele și îi tăiem felii sau cubulețe.
- Punem dovleceii în borcane sterilizate și completăm cu suc de roșii nefiert. La fiecare borcan de 1 kg punem zahăr și sare cât luăm cu 3 degete.
- Închidem borcanele cu capace sterilizate și le dăm la bain-marie. Sterilizăm borcanele umplute, timp de 1 oră din momentul în care apa dă în clocot.
- Lăsăm borcanele să se răcească în apă, după care le depozităm în cămară. Folosim dovleceii pentru zacuscă, tocănițe, ciorbe.
Dovlecei la congelator
- Spălăm dovleceii și îi dăm prin răzătoare. Putem să-i tăiem și felii sau cubulețe.
- Punem la fiert 3 L de apă împreună cu 1 lingură de sare. Când dă în clocot, opărim dovleceii în mai multe tranșe, timp de 3 minute.
- Îi scoatem, îi scurgem bine, îi lăsăm să se răcească după care îi punem în pungi alimentară și le dăm la congelator.
- Folosim dovleceii la tarte, zacuscă, chiftele.
Dovlecei în apă cu sare
- Punem la fiert 2 L de apă împreună cu 1 lingură de sare. Spălăm și tăiem dovleceii felii sau cubulețe.
- Când apa dă în clocot, opărim dovleceii timp de 3 minute. Îi scurgem bine și îi punem în borcane sterilizate.
- Completăm fiecare borcan cu apa în care am opărit dovleceii și le închidem cu capace sterilizate.
- Punem borcanele umplute la bain-marie și le sterilizăm timp de 20 de minute, din momentul în care apa dă în clocot.
Dovlecei rași, în suc propriu
- Spălăm dovleceii și îi dăm prin răzătoarea mare. Pentru fiecare kg de dovlecei adăugăm câte 2 lingurițe de sare și amestecăm bine.
- Transferăm imediat dovleceii în borcane sterilizate, cu tot cu zeama lăsată. Închidem borcanele cu capace sterilizate.
- Sterilizăm borcanele umplute la bain-marie, timp de 25 de minute, din momentul în care apa dă în clocot.
Savurați cu poftă! Poftă bună!