Ingrediente necesare:
- 1 kg dovlecei
- 1 kg morcov
- 1 kg vinete
- 1 kg ardei
- 1 conopidă
- 1 rădăcină țelină
- 500 g fasole verde
- 3 kg roșii
- 500 g păstârnac (sau rădăcină de pătrunjel)
- 500 g mazăre proaspătă (opțional)
- 500 ml ulei
- 200 g sare
- 50 g zahăr (opțional)
- 4-5 ardei iuți (sau după gust)
- 500 g pătrunjel verde
- 1 legătură frunze de țelină
- 500 g mărar verde
Alte ingrediente necesare:
- Pentru ghiveciul în suc de roșii – încă 4 kg roșii cărnoase
- Pentru ghiveciul în ulei – încă 2 L ulei
Mod de preparare:
- Spălăm legumele, curățăm păstârnacul, țelina și morcovul și rupem capetele păstăilor. Conopida o desfacem buchețele și tăiem legumele felii sau cubulețe.
- Punem toate legumele într-o cratiță, adăugăm sare, ardei iute, ulei și amestecăm. Adăugăm un pic de apă, de 2-3 degete și acoperim cratița cu capac sau folie de aluminiu.
- Dăm la cuptor, la 220 de grade, pentru 40-50 minute. Ulterior, lăsăm ghiveciul la răcit, după care adăugăm și verdeața tocată.
- Împărțim ghiveciul în două: amestecăm o parte cu suc de roșii proaspăt stors, transferăm în borcane cu tot cu zeama lăsată. Nu umplem borcanele complet, lăsăm un spațiu de 1 deget deasupra.
- Transferăm și ghiveciul rămas în borcane, lăsând un spațiu de 2 degete. Completăm cu ulei, cât să rămână un spațiu gol de 1 deget deasupra.
- Punem capacele și strângem bine, învelim borcanele în ziare. Punem un ziar într-o oală și punem deasupra borcanele pregătite.
- Completăm cu apă cât să ajungă aproape de capacele borcanelor și punem cratița pe foc. Din momentul în care apa începe să clocotească, sterilizăm borcanele timp de 1 oră.
- După sterilizare, oprim focul și lăsăm borcanele în apă, să se răcească lent, până a doua zi, sub o pătură.
Savurați cu poftă! Poftă bună!