Ingrediente necesare:
- 1 L oțet
- 1 legătură hrean
- 2 linguri semințe de muștar
- 2 linguri piper boabe
- 2 morcovi (opțional)
- 2 linguri sare neiodată (pentru murături)
- 200 g zahăr
- 5 kg gogoșari (sau ardei kapia, ardei roșii cărnoși)
- Frunze de țelină
- Rădăcină de țelină (opțional)
Mod de preparare:
- Spălăm gogoșarii, îi curățăm de cotoare și de semințe și îi tăiem sferturi sau felii. Punem feliile de gogoșari pe prosoape de hârtie ca să se absoarbă toată apa, le lăsăm 20 de minute.
- Transferăm gogoșarii într-un lighean. Adăugăm zahărul, sarea, hreanul ras, câteva frunze de țelină rupte în bucăți, oțetul, boabele de piper.
- Amestecăm foarte bine, acoperim cu un șervet și lăsăm la rece pentru 24 de ore, amestecând ocazional.
- În borcanele spălate și sterilizate putem pune câteva felii de morcovi și țelină, după care adăugăm și câteva feliuțe de hrean și le umplem cu gogoșari. În fiecare borcan punem și boabe de muștar după care completăm cu lichidul rămas de la gogoșari.
- Îndesăm bine gogoșarii și îi mișcăm un pic cu coada unei linguri ca să eliminăm aerul din borcane.
- Punem capacele sterilziate și întoarcem borcanele cu gura în jos ca să verificăm dacă curg.
- Le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!