Ingrediente necesare:
- 1 lingură piper boabe
- 1 legătură hrean
- 1 linguriță boabe de ienibahar
- 2 linguri boabe de muștar
- 3 frunze de dafin
- 3 kg gogoșari
- 40 g sare neiodată (pentru murături)
- 100 ml ulei
- 200 g zahăr
- 700 ml oțet
- Frunze de țelină
- Câteva felii de rădăcină de țelină
- Morcovi (opțional)
Mod de preparare:
- Tăiem gogoșarii jumătăți, sferturi sau felii, îndepărtăm semințele și cotoarele. Spălăm bine gogoșarii.
- Într-o oală, punem pe foc zahărul, sarea, oțetul, uleiul, frunzele de dafin, boabele de ienibahar și de piper.
- Când clocotește oțetul, adăugăm gogoșarii în mai multe tranșe și îi opărim timp de 3-4 minute, până își schimbă culoarea.
- Transferăm gogoșarii în borcane spălate și sterilizate, alternând cu felii de morcov și țelină, frunze de țelină.
- Putem adăuga și câte o bucată de hrean în borcane, va întări gogoșarii.
- Dăm oțetul din nou în clocot și îl turnăm în borcane. Punem și semințele de muștar și câteva bețe de țelină deasupra și închidem borcanele ermetic cu capace sterilizate.
- Întoarcem borcanele cu capacele în jos, le acoperim cu pături și le lăsăm să se răcească lent, timp de 24 de ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!