Gogoși pufoase
Gogoșile pufoase sunt desertul ideal pentru o gustare dulce și reconfortantă, având o textură aerată și un gust delicios datorită aromelor de vanilie și portocală. Acoperite cu un strat fin de zahăr, aceste delicii aurii sunt perfecte pentru a fi savurate alături de o cană de ceai sau cafea.
INGREDIENTE
120 ml lapte la temperatura camerei
Un plic drojdie
150 g ouă întregi
40 g gălbenuș
1/2 linguriță extract de vanilie
1 linguriță coajă de portocală
70 g zahăr alb
100 g unt (temperatura camerei)
500 g făină pentru pâine/patiserie
3 g sare
Zahăr granulat sau pudră pentru servire
MOD DE PREPARARE
- Combinați laptele și drojdia și lăsați deoparte 10 minute până drojdia se activează.
- Într-un alt bol, amestecați ouăle, gălbenușul, vanilia, coaja de portocală și zahărul alb până devin cremoase. Adăugați laptele, apoi untul și amestecați bine.
- Încorporați făina și sarea, după care frământați aluatul 10 minute cu un mixer sau 20 minute manual. Transferați aluatul într-un bol ușor uns cu ulei și acoperiți cu folie alimentară. Lăsați la crescut pentru 1 oră la temperatura camerei.
- Așezați aluatul pe masa de lucru înfăinată și întindeți-l într-o foaie cu o grosime între 0,5 și 1 cm. Tăiați gogoși rotunde cu un cutter de fursecuri (sau un pahar), apoi presărați ușor cu făină și acoperiți gogoșile cu folie alimentară sau un șervet curat. Lăsați gogoșile formate să mai crească la temperatura camerei încă 1 oră până își dublează volumul.
- Înfierbântați 2 căni de ulei într-un vas adânc pe foc mediu spre mare. Luați gogoșile cu grijă și dați-le drumul în uleiul fierbinte. Prăjiți pe ambele părți până devin aurii și cresc frumos.
- Scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie, apoi presărați-le cu zahăr pudră sau rulați-le prin zahăr granulat.