Rețetă pas cu pas – Chifle aperitiv – Chifle de casă cu cașcaval și ceapă verde – O bunătate, fragede, moi, gustoase și savuroase
Ingrediente:
- 200 ml lapte
- 220 ml + 4 lingurițe apă caldă
- 4-5g drojdie uscată
- 5g zahăr
- 40g smântână (chefir, iaurt)
- 5g sare
- 15 ml ulei vegetal
- 400g făină
Opțional:
- Brânză, Ierburi Aromatice (după gust)
- Unt
Pentru lubrifiere:
- 18g gălbenuș de ou
- 5g smântână (kefir, iaurt)
Temperatura de coacere: 200 grade Celsius
Timp de coacere: 20-25 minute
Mod de preparare:
Mixăm apa călduță cu zahărul și cu drojdia uscată, până când toate granulele se dizolvă. Adaugăm iaurtul (la temperatura camerei) și omogenizăm bine…
Adăugăm treptat făina, alături de sare, și framântăm aluatul, întâi cu o spatulă, apoi la mână…
După framântare, tapetăm aluatul cu un strat fin de ulei vegetal. Trebuie să obținem un aluat omogen, nelipicios și în același timp moale… Lăsăm aluatul să se odihnească, acoperit cu un prosop, timp de 60 minute, într-un loc călduț…
Scoatem aluatul din bol și mai adaugăm o mână de făină. Mai frământăm puțin, până devine pufos și aerat…
Împărțim în 3 părți egale (aproximativ 220g per bucată) și lăsăm din nou deoparte. Acoperim cu folie alimentară, și lăsăm așa timp de 10 minute…
După 10 minute, modelăm pâinicile. Le dăm formă rectangulară. Adăugăm unt moale (topit), cașcaval și ceapă verde tăiată mărunt…
Rulăm cu grijă aluatul, începând cu una dintre laturile mai largi. Avem grijă ca umplutura să rămână în aluat…
Le dăm formă de melc și le așezăm din nou la odihnit, timp de 10 minute, acoperite… Preîncălzim cuptorul la 200 grade Celsius…
Presăm ușor cele 3 bucăți de aluat și le tapetăm cu un amestec format din iaurt și gălbenuș de ou. Înțepăm cu o furculiță, pentru a crește uniform în timpul coacerii…
La final, după coacere, tapetăm cu unt…
Poftă bună!