Maritozzi Tiramisu
Acești maritozzi cu espresso și crema de mascarpone reprezintă o reinterpretare delicioasă a clasicelor prăjituri italiene, combinând aromele bogate de cafea și vanilie cu textura cremoasă a mascarpone-ului și frișcăi. Serviți-i ca desert elegant sau ca tratament special la micul dejun sau brunch.
INGREDIENTE
350 g făină
5 g drojdie uscată
50 g zahăr
1 ou
120 g iaurt
Coaja unei portocale
120 g lapte gras
1 vârf de sare
35 g unt la temperatura camerei
200 ml espresso
2 linguri miere
250 g mascarpone
150 g frișcă bătută
5 ml esență de vanilie
3 linguri zahăr pudră
Cacao pentru pudrat
MOD DE PREPARARE
- Încălzim laptele foarte puțin (cât să putem ține degetul în el și să nu ni se pară prea fierbinte) și adăugăm zahărul și drojdia, amestecăm și dăm deoparte 5 minute.
- În vasul mixerului adăugăm făina, oul, iaurtul și sarea. Integrăm compoziția cu drojdie și amestecăm bine până obținem un aluat lipicios și destul de omogen. Îl lăsăm 10 minute, iar apoi îl framantam adăugând treptat untul moale. Continuăm până obținem un aluat moale și nelipicios. Îl punem în bol, îl acoperim și-l lăsăm să crească într-o zona călduță timp de 1-2h.
- Odată ce a crescut, îl împărțim în 5-6 biluțe egale. Preincazim cuptorul la 180C și pregătim și o tavă cu apă foarte fierbinte care va merge sub maritozzi, în cuptor.
- Transferăm bilele de aluat pe o tavă, le ungem cu gălbenuș de ou bătut și le dăm la cuptorul preîncălzit la 180C pentru 15-20 de minute, odată cu tavă cu apă fierbinte. – în felul asta nu vor crăpa în timpul coacerii
- Amestecăm espresso-ul cu mierea. Batem și mascarpone-ul cu frișca, zahărul și esența de vanilie. Transferăm compoziția într-un poș.
- Odată ce s-au făcut maritozzi, îi lăsăm să se răcească complet. Apoi îi tăiem, însă nu de tot, nu vrem hotdogi, ci maritozzi.
- Ungem fiecare maritozzi cu cafea, și îi umplem cu crema de mascarpone. Îi pudrăm cu cacao și îi servim.