Maritozzi
Maritozzi: un desert tradițional italian, în special din regiunea Lazio, care constă într-un tip de brioșă sau chifle dulci, umplute adesea cu o cremă de unt, zahăr și lămâie. Acestea pot fi servite la micul dejun sau ca gustare, fiind apreciate pentru gustul lor dulce și textura lor moale. Uneori, maritozzi pot fi glazurate cu zahăr sau pudră de zahăr pentru un plus de dulceață. Sunt o parte importantă a tradiției culinare italiene și pot fi găsite în cofetăriile din Italia.
INGREDIENTE
- Maia:
30 g făină
200 ml lapte clocotit
40 g drojdie proaspătă desfăcută în 10g zahăr
- Aluat:
500 g făină
80 g unt
3 ouă
Maiaua preparată anterior
2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
10 g sare
- Umplutură:
500 g frișcă
2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
30 g zahăr pudră
100 g jeleu de căpșuni
50 g miere de albine încălzită
căpșuni
Zahăr pudră pentru decor
MOD DE PREPARARE
- Maia:
- Turnați laptele clocotit peste făină și amestecați bine cu un tel. Desfaceți drojdia în zahăr și, când amestecul de lapte și făină s-a răcit, adăugați drojdia. Lăsați la răcit.
- Aluat:
- În vasul aparatului de frământat, puneți făina, ouăle, zahărul, sarea, maiaua și frământați. Când sunt bine omogenizate, adăugați treptat untul cubulețe până se termină și frământați mai departe. La final, adăugați o lingură de unt topit. Lăsați la crescut 2 ore.
- Formați bile de aluat și le puneți în tava la crescut. Lăsați la crescut 1 oră la loc cald, apoi ungeți cu ou și coaceți 30-35 minute la 150 de grade, cu ventilație. Lăsați la răcit.
- Crema:
- Mixați frișca cu zahărul pudră și zahărul vanilat Bourbon.
- Asamblare:
- Ungeți fiecare bucățică de aluat răcită cu miere caldă. Tăiați apoi pe lung fiecare bucățică și umpleți cu frișcă. Injectați jeleu de căpșuni și decorați cu căpșuni. Pudrați cu zahăr pudră!