Minciunele de post
Minciunelele de post sunt varianta de post a tradiționalilor gogoși românești, făcute fără ouă sau produse lactate. Acestea sunt ușor de preparat, crocante și ușoare, fiind făcute dintr-un aluat simplu de făină, apă, zahăr și esență de vanilie sau rom, apoi prăjite până devin aurii. Minciunelele sunt perfecte pentru a satisface pofta de dulce în perioadele de post alimentar.
INGREDIENTE
- Pentru aluat:
500 g făină (aproximativ)
350 ml apă
3 linguri zahăr
3 linguri margarină topită și răcită
1 pliculeț drojdie uscată (7g) sau 25g drojdie proaspătă
1 linguriță esență de vanilie
¼ linguriță sare
- Pentru prăjire:
500 -600 ml ulei
MOD DE PREPARARE
- Într-un vas rezistent, puneți zahărul la caramelizat pe foc mediu. Așteptați până când zahărul capătă o culoare aurie.
- Adăugați cu precauție apa (atenție la aburi!) și lăsați amestecul să dea câteva clocote până când tot caramelul se topește.
- Lăsați lichidul să se răcească până devine călduț.
- Odată ce lichidul caramelizat este călduț, adăugați drojdia, esența de vanilie și amestecați bine.
- Începeți să adăugați făina treptat și frământați până obțineți un aluat omogen.
- Adăugați margarina topită și răcită și continuați să frământați aluatul pentru aproximativ 15 minute.
- Lăsați aluatul să crească într-un loc călduros până își dublează volumul.
- După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în bucăți de dimensiuni egale și formați gogoși.
- Lăsați gogoșile să crească din nou până când își măresc ușor volumul.
- Încingeți uleiul într-o tigaie adâncă și prăjiți gogoșile pe ambele părți până devin aurii și pufoase.
- Scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.