Ingrediente necesare:
- 1 kg rădăcină de țelină
- 1 kg struguri albi
- 1 kg gogoșari
- 1 kg gogonele
- 1 kg morcov
- 1 kg conopidă
- 1-2 gutui
- 2-3 mere
- 2-3 pere (tari, necoapte)
- 500 g fasole păstăi
- 500 g castraveți
- 500 g dovlecei
- 500 g ceapă
- 2 L apă
- 1 L oțet 9%
- 2 frunze de dafin
- 1 legătură frunze de țelină
- Boabe de muștar
- Hrean, ardei iute, mărar uscat
- 1 lingură boabe de piper
- 1 linguriță boabe de ienibahar
- 3 linguri sare
- 6 linguri zahăr
- Usturoi (câte 1 cățel la fiecare borcan)
Mod de preparare:
- Desfacem boabele de strugure, tăiem dovleceii, țelina, morcovii și castraveții în diverse forme, gogonelele le tăiem felii iar păstăile în bucăți de 1 cm.
- Curățăm fructele și le tăiem în cubulețe de 2 cm, tăiem și frunzele de țelină în bucăți de 2 cm.
- Dacă folosim cepe mici, le lăsăm întregi iar dacă folosim cepe mai mari, tăiem felii. Curățăm și gogoșarii și tăiem fâșii, rupem conopida în buchețele.
- Punem pe foc oțetul împreună cu sarea, apa, boabele de ienibahar și de piper, zahărul și dafinul.
- După ce dă în clocot, îndepărtăm spuma și opărim legumele, începând cu cele albe și terminând cu ardeii grași și gogoșarii.
- Punem în fiecare borcan boabe de muștar, usturoi, mărar uscat și felii de hrean. Umplem borcanele cu amestecul de legume opărite după care completăm cu oțetul clocotit.
- Închidem borcanele etanș cu capace și le învelim cu o pătură. Le lăsăm să se răcească încet după care le depozităm în cămară.
- Pentru mai multă siguranță, putem steriliza borcanele la bain-marie (5 minute din momentul în care apa dă în clocot).
Savurați cu poftă! Poftă bună!