Ingrediente necesare:
- 1,5-1,7 kg făină cernută
- 1 litru de apă
- 3 linguri ulei
- 2 linguri zahăr
- 2 lingurițe sare
- 50 g drojdie proaspătă
Mod de preparare:
Aducem apa până la punctul de fierbere, într-o cratiță. Oprim focul, lăsăm apa să se răcească până va fi doar caldă. Fărâmițăm în cratiță drojdia, adăugăm zahărul, sarea, uleiul și amestecăm. Lăsăm deoparte timp de 15 minute.
După cele 15 minute, amestecăm maiaua din cratiță cu făina cernută și începem să frământăm aluatul. Vom obține un aluat moale și aproape deloc lipicios. Transferăm aluatul astfel obținut într-un bol curat, uns cu un pic de ulei.
Acoperim și lăsăm la dospit timp de 60-90 de minute, într-un loc cald. După ce aluatul crește în volum, îl frământăm.
Modelăm o bilă sau un dreptunghi și punem aluatul pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Acoperim tava cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm deoparte pentru 20 de minute. Ulterior, dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și coacem pâinea timp de 45 de minute, aproximativ.
După cele 45 de minute, scoatem pâinea din cuptor și o acoperim cu un prosop.
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Fotografia aparține d-nei Mirela Radut (Grup Pasiunea mea, Bucataria)