Pască cu smântână
INGREDIENTE
- Ingrediente pentru aluat
150 g unt
70 g zahăr pudră
2 gălbenușuri
Coaja rasă de la 1 portocală
1 praf de sare
1 plic praf de copt
10 ml esență de vanilie
200 g făină
- Ingrediente pentru umplutură:
6 albușuri
10 linguri de zahăr
800 g smântână grasă (minim 20% grăsime)
8 gălbenușuri
Coaja rasă de la 1 portocală
1 praf de sare
10 ml esență de vanilie
1 plic zahăr vanilat bourbon
4 linguri de griș
6 linguri de făină
100 g stafide hidratate în coniac
MOD DE PREPARARE
- Prepararea aluatului
- Mixează untul moale cu zahărul pudră până obții o cremă fină.
- Adaugă cele 2 gălbenușuri, coaja rasă de portocală, un praf de sare și esența de vanilie. Omogenizează bine.
- Încorporează făina amestecată cu praful de copt, treptat, până obții un aluat moale, nelipicios.
- Împarte aluatul în două bucăți egale, învelește-le în folie alimentară și dă-le la frigider pentru 30 de minute.
- Prepararea umpluturii
- Bate albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adaugă zahărul, treptat, până obții o bezea fermă.
- Într-un alt bol, amestecă smântâna, gălbenușurile, zahărul vanilat bourbon, coaja de portocală, esența de vanilie și un praf de sare.
- Încorporează în amestec grișul și făina, apoi adaugă stafidele înmuiate în coniac.
- La final, adaugă bezeaua în compoziție, cu mișcări largi, de jos în sus, pentru a păstra aerarea.
- Asamblare și coacere
- Scoate una dintre bucățile de aluat și întinde-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (aprox. 20×30 cm).
- Toarnă umplutura peste aluatul din tavă, nivelând frumos.
- Scoate a doua bucată de aluat, întinde-o și pune-o peste umplutură, ca un capac.
- tava la cuptorul preîncălzit la 170°C pentru 45-50 de minute, până prăjitura este rumenă frumos deasupra.
- Lasă să se răcească complet, apoi pudrează cu zahăr și porționează.