🥮 ✨ Pască tradițională cu brânză dulce și stafide 🍊 🥚
O pască fragedă, cu aluat pufos și umplutură cremoasă de brânză, stafide aromate și vanilie. Un desert perfect pentru masa de sărbătoare, ce aduce gustul autentic al copilăriei!
INGREDIENTE
- Ingrediente pentru aluat:
500 g făină
200 ml lapte
1 plic drojdie uscată
15 ml aromă de vanilie
10 g coajă de portocală rasă
Un praf de sare
100 g unt (temperatura camerei)
4 g ălbenușuri150 g zahăr
- Ingrediente pentru umplutură:
700 g brânză de vaci
180 g zahăr
15 ml aromă de vanilie
100 g stafide (ținute în rom sau coniac)
3 ouă
2 linguri griș
MOD DE PREPARARE
- Amestecați 2 linguri făină cu drojdia, 1 lingură zahăr și 50 ml lapte călduț. Lăsați la dospit 10-15 minute.
- Separat, mixați gălbenușurile cu zahărul, adăugați restul de lapte cald și aromele.
- Într-un bol mare, puneți făina cernută, adăugați amestecul de drojdie activată, compoziția de gălbenușuri și începeți frământarea. Spre final, adăugați untul moale și continuați să frământați până obțineți un aluat elastic.
- Lăsați aluatul la crescut într-un loc cald, timp de 30 de minute.
- Amestecați brânza cu zahărul, vanilia, ouăle, grișul și stafidele bine scurse de rom/coniac. Omogenizați bine compoziția.
- Răsturnați aluatul pe planul de lucru și întindeți o foaie pentru baza pascăi. Așezați-o într-o tavă de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt.
- Din restul aluatului, modelați fâșii și așezați-le pe marginea tăvii, formând un contur.
- Turnați umplutura de brânză și nivelați bine. Din aluatul rămas, formați o cruce tradițională pe suprafața umpluturii.
- Coaceți pasca la 150°C timp de 40 de minute.
- După acest timp, scoateți pasca și ungeți-o cu un gălbenuș amestecat cu lapte, apoi mai coaceți 10-15 minute, până devine aurie.