Ingrediente necesare:
- 500 g suc de roșii
- 1 kg pește gras (cântărit fără coadă, intestine, cap sau solzi)
- Cimbru, sare pentru murături
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță zahăr
- 3 căței de usturoi
- 30 ml oțet 9%
- 350-400 ml apă
- Ulei (pentru a prăji peștele)
Mod de preparare:
- Tăiem felii peștele curățat și bine spălat. Presărăm deasupra 1 linguriță de sare și dăm la rece pentru 20 de minute.
- Încingem cam 2-3 linguri de ulei și prăjim ușor peștele, doar până se albește un pic, după care scoatem într-un vas.
- În uleiul rămas adăugăm încă 1 lingură de ulei, roșiile, sare, piper, usturoi, cimbru, dafinul, zahărul, apa și oțetul. Amestecăm și lăsăm să dea în clocot.
- Gustăm sosul și potrivim de sare și piper.
- Transferăm peștele în borcanele puse pe o tavă metalică, după care turnăm și sosul. Închidem etanș borcanele, cu capace, și verificăm să nu curgă.
- Înfășurăm borcanele în ziare și le punem într-o oală. Turnăm și apă, cât să ajungă până la nivelul capacelor și punem pe foc.
- Din momentul în care apa începe să fiarbă, sterilizăm borcanele timp de 45-50 minute.
- După sterilizare, oprim focul și acoperim oala. Lăsăm borcanele să se răcească în oală, până a doua zi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!