Plăcintă cu mere
INGREDIENTE
- Aluat:
400 g făină
250 g unt
2 ouă
80 g zahăr pudră
Esență de vanilie
Un praf de sare
- Umplutura:
1300 g mere (curățate, tăiate cubulețe și călite cu 100 g zahăr și 100 g unt)
Esență de rom
Scorțișoară
- Decor:
1 g ălbenuș + 2 linguri de lapte
30 g fulgi de migdale
MOD DE PREPARARE
- Mixați untul până devine spumă. Adăugați zahărul, zahărul vanilat și sarea, continuând să mixați.
- Adăugați ouăle și treptat făina, amestecând până obțineți un aluat omogen și moale.
- Înfășurați aluatul în folie de plastic și lăsați-l la frigider pentru minim 2 ore sau peste noapte.
- Tăiați merele în cubulețe și căliți-le în unt și zahăr până devin moi. La final, adăugați esența de rom și scorțișoara, amestecând bine.
- Împărțiți aluatul în două părți egale. Întindeți prima parte pe dimensiunea unei tăvi de 25×35 cm și așezați-o în tavă.
- Adăugați umplutura de mere peste stratul de aluat.
- Din a doua parte de aluat, tăiați fâșii și creați un model de crostată deasupra umpluturii.
- Bateți gălbenușul cu laptele și ungeți deasupra plăcintei, apoi presărați fulgii de migdale.
- Coaceți plăcinta la 160°C timp de 40 de minute sau până când devine aurie și migdalele sunt ușor rumenite.