Plăcintă împletită cu măr și nucă
Plăcinta împletită cu măr și nucă combină textura crocantă a nucilor prăjite cu dulceața și aroma mărului copt, învelite într-un aluat fraged și aurit. Împletitura deasupra nu numai că adaugă un aspect estetic plăcut, dar și ajută la echilibrarea aromelor bogate și a texturilor diferite.
INGREDIENTE
25 g drojdie
1 lingură de zahăr + 6 linguri zahăr brun + zahăr pudră pentru decor
250 ml apă
10 ml esență de vanilie
500 g făină
100 g margarină
1 praf de sare
1.5 kg măr ras
50 g stafide
250 g nucă măcinată
1-2 linguri de ulei pentru uns
MOD DE PREPARARE
- Amestecați drojdia cu 1 lingură de zahăr și 250 ml apă. Adăugați esența de vanilie.
- Încorporați treptat făina, margarina și praful de sare, frământând până la obținerea unui aluat omogen.
- Lăsați aluatul să crească într-un loc cald.
- Amestecați mărul ras cu zahărul brun, stafidele și nuca măcinată.
- Împărțiți aluatul crescut în 4 părți egale. Întindeți fiecare parte într-o foaie subțire dreptunghiulară. Așezați 1/4 din umplutura pe mijlocul fiecărei foi. Tăiați marginile foi și formați plăcinta.
- Repetați procedeul cu restul de aluat și umplutură.
- Ungeți fiecare plăcintă cu ulei și presărați puțin zahăr brun. Coaceți la 160°C timp de 30-40 de minute.
- La sfârșit, presărați zahăr pudră peste plăcintele coapte pentru un aspect estetic și un plus de dulceață.