Poale-n brâu moldovenești
Poale-n brâu moldovenești: un preparat tradițional moldovenesc, consistând în clătite mici și groase, umplute cu un amestec de brânză dulce și stafide, apoi pliate sub forma unui mic sac și fierte sau coapte. Este un deliciu rustic și reconfortant, perfect pentru a savura aromele autentice ale bucătăriei moldovenești.
INGREDIENTE
- Maia:
75 g drojdie
20 g zahăr
100 ml lapte dulce
50 g făină
- Aluat:
4 ouă
200 g zahăr
250 g iaurt
1 kg făină albă
125 g unt moale
10 g coajă rasă de lămâie/portocale
2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
20 ml ulei
Sare
Esență de vanilie
- Umplutură:
800 g brânză de vaci proaspătă
Sare
80 g zahăr vanilat pudră
100 g zahăr tos
Vanilie 1 fiolă
10 g coajă de lămâie/portocale
1 plic zahăr vanilat Bourbon
100 g stafide hidratate în rom, coniac
1 ou pentru uns
Zahăr pentru pudrat
MOD DE PREPARARE
- Aluat:
- Frământăm un aluat omogen și elastic din ingredientele enumerate, împreună cu maiaua.
- Lăsăm la crescut într-un loc călduros timp de 1 oră.
- Umplutură:
- Amestecăm brânza cu toate ingredientele până la omogenizare.
- Mod de Pregătire Brânzoaice:
- Împărțim aluatul în bile.
- Luăm câte o bilă, întindem o foaie, punem o lingură bună de brânză și apoi formăm brânzoaicele.
- Lăsăm la crescut 20 de minute.
- Ungem brânzoaicele cu ou bătut și le coacem în cuptorul preîncălzit la 150°C timp de aproximativ 30-35 minute.