Portocalopita
Această portokalopita, cu aroma intensă de portocale și textura crocantă a foilor de plăcintă îmbibate în sirop, este un desert deosebit, ideal pentru a aduce soarele Greciei în farfurie. Servită cu înghețată de vanilie, devine un răsfăț perfect, plin de prospețime și dulceață.
INGREDIENTE
- Pentru plăcintă:
un pachet de foi de plăcintă extra fine (dacă nu găsești extra fine, merg și cele fine)
2 portocale
250 g zahăr
3 ouă
250 ml ulei
450 ml smântână
esență de vanilie
2 lingurițe praf de copt
- Topping pentru servire (opțional):
înghețată de vanilie
- Ingrediente sirop:
250 g zahăr
300 ml apă
400 ml suc de portocale
MOD DE PREPARARE
- Punem la fiert portocalele pentru o oră.
- Între timp, ne ocupăm de restul ingredientelor: luăm câte o foaie de plăcintă, o împăturim precum un evantai și o aranjăm în tavă. Repetăm acest proces cu toate foile rămase și băgăm la cuptorul preîncălzit la 100 de grade (ventilație) pentru o oră.
- Ne ocupăm și de sirop: zahăr, apă, esență de vanilie și suc de portocale.
- Punem la foc mic până ce dă în clocot, apoi oprim focul și lăsăm siropul să se răcească.
- Portocalele fierte se taie pe jumătate, se storc de suc, se mărunțesc și se pun în blender alături de restul ingredientelor: ouă, zahăr, lapte, ulei, praf de copt.
- Mărunțim foile coapte și le punem peste cremă, amestecăm și adăugăm totul într-o tavă unsă cu puțin unt, apoi coacem pentru 30-40 de minute la 160 de grade.
- Imediat ce scoatem prăjitura din cuptor, o tăiem și adăugăm peste ea tot siropul delicios.
- Lăsăm să se răcească și este gata de împărțit cu oamenii dragi.
- Merge de minune simplă sau cu o cupă de înghețată de vanilie.