Prăjitură cu ciocolată, cremă de mascarpone și caramel
Prăjitură cu ciocolată, cremă de mascarpone și caramel – o explozie de arome și texturi, în care dulceața ciocolatei, cremozitatea mascarponei și aroma bogată a caramelului se îmbină pentru a crea un desert luxuriant și absolut delicios, perfect pentru a răsfăța simțurile într-un mod sofisticat.
INGREDIENTE
- Blaturi:
8 ouă
1 praf sare
30 ml esență vanilie
125 g zahăr
100 ml ulei vegetal
100 g unt topit răcit la temperatura camerei
120 g făină
1 plic praf de copt
55 g cacao
70 g griș
150 ml lapte
125 g zahăr
- Caramel:
200 g zahăr
300 ml smântână lichidă fierbinte
- Cremă de Mascarpone și Caramel:
250 ml smântână lichidă (lăsată 15 min la congelator înainte de folosire)
2 plicuri întăritor frișcă
250 g mascarpone
20 ml esență vanilie
- Decor:
150 g ciocolată 75%
MOD DE PREPARARE
- 2 Blaturi:
- Separați albușurile de gălbenușuri. Mixați gălbenușurile cu sare și 125 g zahăr.
- Adăugați uleiul, untul topit răcit și esența de vanilie. Mixați.
- Cerneți făina, praful de copt și cacaoa, adăugați grișul și omogenizați.
- Adăugați laptele și lăsați deoparte.
- Mixați spumă albușurile cu 125g zahăr. Încorporați 1/3 din bezea în compoziția de cacao, apoi restul.
- Coaceți jumătate din compoziție timp de 12-13 minute. Repetați cu restul compoziției.
- Caramel:
- Topiți zahărul până devine maroniu. Adăugați smântâna fierbinte și amestecați până se formează caramelul. Lăsați la răcit.
- Cremă:
- Mixați smântâna lichidă cu întăritorul de frișcă. Mixați mascarpone cu caramelul rece. Adăugați frișca și esența de vanilie, amestecând ușor.
- Asamblare:
- Împărțiți blaturile în două. Așezați primul blat, întindeți 1/4 din crema de caramel. Repetați cu restul blaturilor și cremei.
- Lăsați la frigider peste noapte. Decorați cu ciocolată rasă.