Prăjitură în straturi, aromată și delicioasă – Prăjitură de casă cu mac și ciocolată albă
Ingrediente necesare pentru 1 blat cu mac (vom avea nevoie de 2 blaturi cu mac!):
- 3 albușuri
- 3 linguri zahăr pudră
- 50 g mac măcinat
- 1 lingură făină
- 1 lingură esență de rom
- 1 linguriță praf de copt
Ingrediente necesare pentru blatul simplu:
- 3 albușuri
- 3 linguri zahăr
- 3 linguri făină
- 2 linguri ulei
- 1 lingură esență de rom
- 1 linguriță praf de copt
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 700 ml lapte
- 200 g ciocolată albă
- 100 g zahăr tos
- 9 gălbenușuri
- 1 plic budincă cu gust de frișcă
- 2 linguri făină
- 250 ml frișcă lichidă
- 1 plic gelatină pudră
Mod de preparare:
Setăm cuptorul la 160 de grade Celsius și tapetăm o tavă de 20*30 cm cu hârtie de copt.
Pentru blaturile cu mac, mixăm spumă tare albușurile împreună cu zahărul. Treptat încorporăm și făina, macul și praful de copt, amestecând ușor cu o spatulă.
Transferăm compoziția în tavă și coacem blatul până trece testul cu scobitoare.
Procedăm la fel și coacem încă un blat cu mac.
Pentru blatul simplu, mixăm albușurile spumă tare împreună cu zahărul. Treptat încorporăm și făina amestecată cu praful de copt, esența de rom și uleiul. Transferăm compoziția în tavă coacem blatul timp de 15-20 de minute, până marginile se desprind de tavă.
Pentru cremă, turnăm laptele într-o cratiță. Adăugăm bucățelele de ciocolată și punem pe foc. Amestecăm până ciocolata se topește complet.
Într-un vas, mixăm gălbenușurile spumă împreună cu zahărul, după care încorporăm și un pic din laptele fierbinte. Amestecând continuu, adăugăm făina amestecată cu pudra de budincă. Turnăm acest amestec în laptele cu ciocolată și fierbem totul până se îngroașă.
Luăm crema de pe foc și acoperim suprafața cu folie alimentată. Lăsăm să se răcească.
În timp ce crema se răcește, amestecăm frișca lichidă cu gelatina. Mixăm spumă, după care încorporăm spuma în crema rece.
Împărțim crema astfel obținută în 3 părți egale.
Asamblare: blat cu mac, cremă, blat simplu, cremă, blat cu mac, cremă. Decorăm cu mac măcinat și dăm prăjitură la frigider pentru minim 3 ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!