Prăjitura Durere (Foi cu bezea și nucă, cremă de ciocolată și unt)
INGREDIENTE
- Pentru foi:
10 albușuri
10 linguri zahăr
250 g nucă prăjită și tocată
4 linguri făină
2 lingurițe praf de copt
- Pentru cremă:
10 g gălbenușuri
10 linguri zahăr
3 linguri cacao
5 linguri lapte
300 g unt (min. 80% grăsime)
1 fiolă esență de rom (opțional)
- Pentru decor:
150 g nucă măcinată (pentru presărat deasupra)
MOD DE PREPARARE
- Prepararea foilor:
- Bate albușurile cu un praf de sare până se spumează bine.
- Adaugă treptat cele 10 linguri de zahăr și continuă mixarea până obții o bezea fermă și lucioasă.
- Încorporează praful de copt (2 lingurițe), făina (4 linguri) și nuca prăjită și tocată (250 g).
- Omogenizează ușor compoziția.
- Împarte aluatul în două tăvi identice (tapetate cu hârtie de copt) și coace la 170°C timp de 40 de minute.
- Lasă foile să se răcească complet.
- Prepararea cremei:
- Mixează gălbenușurile (10) cu zahărul (10 linguri) până devin spumoase.
- Adaugă cacaoa (3 linguri) și laptele (5 linguri), continuând mixarea 1 minut.
- Pune compoziția pe baie de aburi și amestecă până se topește zahărul complet.
- Lasă crema să se răcească.
- Separat, bate untul (300 g) până devine spumos.
- Încorporează crema de gălbenușuri răcită și mixează până obții o cremă fină.
- Adaugă esența de rom (sau vanilie), după gust.
- Asamblare:
- Așază prima foaie de blat pe platou.
- Întinde jumătate din crema de ciocolată și nivelează.
- Așază a doua foaie, apoi restul de cremă, uniformizând bine.
- Presară nuca măcinată (150 g) pe toată suprafața prăjiturii.
- Dă la rece pentru minimum 2 ore (ideal peste noapte).