Ingrediente necesare:
- 1 lingură sare
- 2 morcovi
- 2 frunze de dafin
- 3 căței de usturoi
- 4 kg dovlecei (fragezi)
- 1,5 kg ardei gras, roșu
- 1,5 kg roșii (bine coapte și cărnoase)
- 1,5 kg ceapă
- 200 ml ulei
- Piper (după gust)
Mod de preparare:
- Spălăm dovleceii, tăiem coada și vârful și îi dăm prin răzătoarea mare. Adăugăm un pic de sare, amestecăm bine și lăsăm deoparte.
- Coacem ardeii și îi curățăm, curățăm și tocăm mărunt ceapa.
- Punem pe foc uleiul și ceapa, într-o cratiță cu fund gros. Călim ceapa timp de 2-3 minute, amestecând continuu. Adăugăm o cană de apă și înăbușim la foc mediu, amestecând ocazional.
- După 10 minute adăugăm morcovul ras și dacă scade lichidul, completăm cu un pic de apă caldă.
- Când ceapa se înmoaie foarte bine, adăugăm dovleceii bine scurși și bucățelele de ardei copți.
- Amestecăm și fierbem zacusca timp de 10 minute după care adăugăm și roșiile date pe răzătoare, sarea, dafinul și piperul.
- Amestecăm des și fierbem până zeama scade și uleiul se adună deasupra. Adăugăm usturoiul pisat și oprim focul. Amestecăm și lăsăm zacusca deoparte pentru 15 minute.
- Transferăm zacusca în borcane curate pe care le închidem cu capace curate. Sterilizăm borcanele cu zacuscă la bain-marie, timp de 30 de minute din momentul în care apa dă în clocot.
- După sterilizare, oprim focul și lăsăm borcanele să se răcească în apa în care au fiert.
Savurați cu poftă! Poftă bună!