Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Prăjitură foarte fragedă și foarte cremoasă, un deliciu, efectiv se topește în gură… Rețetă italiană
Ingrediente:
Aluat:
- 315g făină
- 100g de zahăr
- 1 linguriță de praf de copt
- 175g unt rece
- 1 ou + gălbenuș de ou
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 1/4 linguriță de sare
Cremă:
- 4 gălbenușuri de ou (mari)
- 125g de zahăr
- 35g amidon de porumb / făină
- 600 ml lapte
- 2 lingurițe pastă de vanilie
- Coajă de lămâie de la o lămâie
Topping:
- 40g nuci
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru început, pregătim umplutura (crema). Într-un bol mare, adăugăm gălbenușurile de ou, zahărul și amidonul de porumb. Batem până când devine ușor și cremos… Dăm deoparte.
Într-o cratiță, turnăm laptele, adăugăm coaja de lămâie, pasta de vanilie și aducem la punctul de fierbere.
Temperăm ouăle turnând încet laptele fierbinte în amestecul de gălbenușuri. Batem constant. Strecurăm amestecul de lapte înapoi în cratiță.
Punem cratița în apoi pe foc (mediu). Amestecăm / batem constant, până când se îngroașă… Luăm de pe foc și acoperim cu folie alimentară. Lăsăm la răcit…
Preparăm aluatul. Într-un robot de bucătărie (sau folosind un mixer) amestecăm: făina, praful de copt, zahărul, coaja de lămâie și sarea. Adăugăm untul și pulsăm până când amestecul devine ca pesmetul. Adăugăm ouăle și pulsăm până se formează aluatul (dacă este nevoie adăugăm 1-2 lingurițe de apă). Înfășurăm aluatul cu folie de plastic și îl dăm la frigider timp de o oră…
Hidratăm nucile. Noi am folosit nuci de pin, dar puteți folosi orice tip de nuci…
Împărțim aluatul în două bucăți (una puțin mai mare). Rălăm bucata mai mare într-un cerc de 2 milimetri grosime, suficient pentru a acoperi fundul și părțile laterale ale unei forme de 23 centimetri, cu diametru de aproximativ 30 centimetri. Transferăm într-o formă de tartă. Presărăm uniform aluatul pe fundul și pe pereții tăvii. Îndepărtăm excesul de aluat din partea de sus a formei. Înțepăm ușor partea de jos cu o furculiță…
Turnăm crema răcită peste aluat. Întindem uniform. Rulăm restul de aluat într-un cerc subțire, suficient de mare pentru a acoperi partea de sus a tartei… Tăiem excesul de aluat și strângem împreună marginile de sus și de jos. Înțepăm ușor aluatul cu o furculiță, apoi ungem cu albuș de ou. Scurgem nucile și le adăugăm peste tartă… Coacem timp de 40-45 minute.
Lăsăm să se răcească complet, apoi dăm la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire… Puteți decora cu zahăr pudră… Arată minunat! Poftă bună!