Ingrediente necesare:
- 1 lingură sare neiodată (pentru murături)
- 1 kg ardei gras (de diferite culori)
- Oțet
- Ulei
- Busuioc, mentă, pătrunjel, ardei iute, usturoi (după gust)
Mod de preparare:
- Spălăm ardeii și îi curățăm de cotoare și semințe. Îi tăiem felii nu foarte subțiri și îi punem într-un lighean.
- Adăugăm 1 linguriță cu vârf de sare neiodată, amestecăm foarte bine și lăsăm deoparte pentru 4 sau 5 ore. În tot acest timp, amestecăm de câteva ori.
- Transferăm ardeii într-o sită, punem o greutate deasupra și lăsăm să se scurgă peste noapte.
- A doua zi, vom vedea că ardeii s-au deshidratat parțial. Îi stoarcem bine cu mâna și îi punem pe un șervet curat. Lăsăm ardeii să se zvânte timp de 3 ore, acoperiți cu șervețete de hârtie.
- Ulterior, transferăm ardeii într-un castron și turnăm deasupra oțet crud. Lăsăm deoparte pentru 30 de minute, după care îi scurgem bine de oțet (într-o strecutăroare) și îi tamponăm cu șervețele absorbante.
- Punem ardeii în borcane bine spălate și sterilizate. Adăugăm și ardei iute, pătrunjel, oregano, busuioc, mentă (după gust).
- Completăm borcanele cu ulei după care mișcăm ușor ardeii, cu coada unei linguri, ca să iasă aerul din borcane.
- Închidem borcanele cu capace sterilziate și le depozităm în cămară, într-un loc răcoros. Nu trebuie să le sterilizăm.
Savurați cu poftă! Poftă bună!