Rețetă de nota 10 – Prăjitură de casă pufoasă și cremoasă – Rețetă rapidă, perfectă pentru orice ocazie
Ingrediente necesare pentru blat:
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 6 linguri făină
- 4 linguri pudră de cacao
- 4 linguri ulei
- 1 linguriță esență de vanilie
- 2 linguri praf de copt
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 300 g zahăr
- 350 ml apă sau lapte
- 1 linguriță esență de vanilie
- 2 linguri coniac
- 1 linguriță zeamă de lămâie
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 200 ml frișcă lichidă
- 1 plic budincă de vanilie
- 500 ml lapte
- 250 g mascarpone
- 2 linguri făină
- 50 g zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 250 g ciocolată
- 150 ml lapte
- 1 lingură miere
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm ouăle împreună cu zahărul timp de 3-4 minute, până obținem o compoziție pufoasă și cremoasă. Amestecăm făina cu pudra de cacao și cu praful de copt și cernem totul peste compoziția de ouă. Amestecăm ușor cu o spatulă, cu mișcări circulare de jos în sus.
Încorporăm și uleiul, vanilia și transferăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 10-15 minute.
Între timp, pregătim siropul. Amestecăm toate ingredientele, în afară de coniac. Punem pe foc și după ce ajunge la punctul de fierbere, fierbem timp de 2-3 minute după care adăugăm și coniacul.
Turnăm siropul fierbinte peste blatul fierbinte abia scos din cuptor. Lăsăm deoparte până blatul absoarbe tot lichidul.
Pentru cremă, punem laptele la fiert. Adăugăm făina și praful de budincă și amestecăm până se îngroașă. Amestecăm frișca bătută cu mascarpone și cu zahărul pudră. Când crema se răcește, încorporăm în ea compoziția de frișcă.
Întindem crema astfel obținută peste blatul rece și pregătim glazura. Punem toate ingredientele pe baie de aburi și amestecăm până la omogenizare, după care turnăm glazura peste stratul de cremă.
Dăm prăjitura la frigider pentru minim 2 ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!