Zarzavat pentru ciorbe – Ingrediente necesare:
- 3 kg roșii
- 3 kg ardei gras
- 2 kg morcov
- 1 kg rădăcină țelină
- 1 kg rădăcină pătrunjel
- 300 g mărar
- 300 g pătrunjel verde
- 300 g frunze țelină
- 500 g leuștean
- Câțiva ardei iuți (după gust)
- 300 g sare neiodată pentru murături (aproximativ 25-30 g la fiecare 1 kg de amestec)
Mod de preparare:
- Curățăm și spălăm legumele și verdețurile. Rădăcinoasele le dăm pe răzătoare, roșiile le tăiem cubulețe, ardeiul iute feliuțe și verdețurile le tocăm mărunt. Amestecăm totul, adăugând și sarea.
Zarzavat pentru ciorbă
- Punem zarzavaturile pregătite în borcane curate, le închidem cu capace curate. Le sterilizăm la bain-marie timp de 45-50 minute din momentul în care apa dă în clocot.
- Acoperim și lăsăm borcanele să se răcească lent și complet. Depozităm borcanele în cămară.
- O altă opțiune este să punem zarzavaturile în punguțe, cât să ajungă pentru o porție, și să le dăm la congelator.
Zarzavat pentru supe – Ingrediente necesare:
- 3 kg ardei gras
- 1 kg rădăcină țelină
- 3 kg morcov
- 1 kg rădăcină pătrunjel
- 500 g pătrunjel verde
- 500 g mărar verde
- 300 g frunze țeină
- Sare neiodată pentru murături (aproximativ 30 g pentru fiecare 1 kg de zarzavat)
Mod de preparare:
- Procedăm exact la fel ca la zarzavaturile pentru ciorbă, dar în acest caz nu punem roșii, nici leuștean.
Savurați cu poftă! Poftă bună!